Árnyék és Fény Önismeret Fejlesztő Műhely
Weboldal alcíme

Asztrológiát tanulni annyi, mint rálépni egy útra, amely mindenképpen megváltoztatja azt, ahogyan a világot és saját magadat látod - mindegy, hogy meddig jutsz el az úton. Általa egy ajtón lépsz be, amely kétségkívül érdekes világba vezet. Roppant hasznos és érdekes társad lesz az utadon, súghat neked és általa te is súghatsz másoknak.

Amit kínál, nagy ajándék.

De amit érte kér sem kevesebb: felelősséget, alázatot, türelmet, gyakorlást. Minél többet használod, annál inkább társadul szegődik. Persze bármit is tanulsz, semmi nem marad a tiéd gyakorlás, használat nélkül.

A hagyományos "tudományokkal" ellentétben azonban az asztrológia szemléletváltozást kíván tőled, ezért tanulmányozása még a "kezdő" szintig sem olyan gyors és egyértelmű. Ebben a világban neked kell rájönnöd, hogy 2*2=mennyi is? Tanulsz számos hozzátevőt, elsajátítasz módszereket, de a parprikást végül neked kell  megfőznöd. És minden egyes ember horoszkópja esetén új és új paprikást kell főznöd. Minden alkalommal be kell lépned a Másik lelkének világába, hogy megértsd nála kik mennek az úton, honnan jönnek és hová tartanak, és milyen nehézségekbe ütköznek az út során. Nem mondom, hogy nem kihívás.... de aki ráérez erre a világra, aki elkezdi megérti a törvényeit, az kétségtelenül örökre magáénak tudja azt, ameddig eljutott.

Aki szeretne belépni az ajtón, és benézni ebbe a világba, általam is megteheti.

Az elmúlt időszaknak köszönhetően egy új módon is lehetőség van tanulni: online csoportos vagy távoktatás formájában.

Az asztrológia távoktatásban bármikor elkezdhető, saját ritmus szerint folytatható. Egy lecke 2x2 órányi hanganyagból és esetleg hozzá tartozó anyagokból áll. További információk: arnyekesfeny@yahoo.com címen.

A tanulás kiscsoportos, szinte családi, baráti hangvételben zajlik. Kérdezni mindig van mód, ami előny és hátrány is egyben. Csoport akkor indul, amennyiben elegendő számú érdeklődő keres meg ezzel a kéréssel. A kis csoport előnye, hogy az így a felmerülő kérdéseket gyorsan tisztázhatjuk, olyan dolgokra is kitérhetünk, ami a csoport érdeklődéséből fakad. Én hiszek abban, hogy ami kérdésként felmerül, annak ott és akkor van helye, azok számára, akik jelen vannak. Hátrány viszont, hogy így eltérhetünk arról a csapásról, amit eredetileg kijelöltem, vagy arról a tempóról, ahogy haladni szeretnék veletek. Persze a csapás nem tűnik el, csak más tempóban, néha más sorrendben haladunk rajta.​

A képzés részletes tematikájáról, a képzési díjakról az Aktuális menüpont alatt olvashat.

****************************

Olvasnivalók

*******

Kirándulni megy a 12 jegy

(avagy egy mókás gondolatmenet egy közös kiruccanásról)


Mielőtt megismerkednénk a zodiákus 12 jegyével, álljon itt egy humorral átszőtt kis iromány arról, hogy nagyjából hogyan nézne ki az, ha ezek a jegyek egyszerre mennénk el egy kirándulásra.

A humorral senkit nem kívánok bántani, mindenki kezelje úgy ezt, mint egy viccesre vett kis szösszenetet arról, hogy milyenek is a jegyek, ha szerepet osztunk rájuk egy közös "projektben".:-)

Ennek az előadásnak már egyszer nagy sikere volt, jó páran már ismeritek - de álljon itt bevezetésképpen azoknak is, akik nem hallották.

Remélhetőleg a 12 jegy alakjának megismerése majdani végén jobban meg is értitek, hogy ki és miért kapta az itt ráosztott szerepet:-)

A Kos…Ő lesz a csapat vezetője, őrmesterként fog előre törni a kitűzött cél felé.

Sokat nem figyel a többiekre, szeme a célon lebeg:-) Vakmerőn és célegyenesen fog előre haladni, részéről az ebéd és a nézelődés elparazolt idő, a nyavalygó és lassú egyedek csak hátramozdító tényezők. Azért megy túrázni, hogy elérje a kitűzött befutót, a közbeeső látnivalókat észre sem veszi. Fele idő alatt megtenné a távot, ha nem kéne felesleges időpazarlással tölteni a drága időt (más puhányabb egyedek miatt..), pedig ha időben végezne még beférne estére egy izgalmas program a haverokkal.. esetleg valami sport.. levezetésnek

A Bika…A fél házat viszi magával, a kellékek közül elengedhetetlen a piknik kosár és a pokróc :-) nem annyira a cél, mint az útközbeni kellemes élmények jelentik a túra csúcspontját, és mindenféle „siessünk, haladjunk már” felszólítással kezdődő noszogatást rosszul fog lereagálni (egy rosszul reagáló Bikát meg próbáljon valaki bármire is rávenni..). Éhes Bikával meg amúgy se érdemes ujjat húzni, jobban jár a Kos is, ha ezt észben tartja

Nézi a virágot, hallgatja a madarakat….és a sunyiba kívánja a Kost, aki állandóan azzal egrecírozza, h haladjunk már, mert ránk esteledik, meg fészket raknak rajtunk a madarak.. meg a Vízöntőt is, aki meg állandóan valami spontán újítással próbálja tönkretenni azt a kellemes kis erdei sétát

Barátunk az Ikrek, mindenkivel haverkodik. Aki bírja… egyeseknek a túra végére lyuk keletkezhet a hasában:-) A humora remek, bármiről tud beszélgetni…lányoknak szívesen bókolgat is.

Mindenkivel dumával valamennyit, a sok beszéd között észre se veszi merre is mennek, a tennivalókról mások szólnak neki (ülj már le és egyél, és egy picit csöndben is maradhatnál stb).

A túra végére könnyebb lehet a hátizsákja, mert útközben elhagyhat 1-2 dolgot (bár amúgy is mind felesleges volt..)

A Rák.. neki tényleg igazán fontos az otthon hangulata, de nála inkább mindenféle praktikus segédeszközök vannak a tatyóban, pusztán csak a legszükségesebbek: tű és cérna, ragtapasz, kabala-mütyűrke, puha-meleg zokni, családi fotók stb.

Ijedős és óvatos, nála nincs egyszerű dolga a Kosnak, nehéz rávenni a sietségre és egy meredek lejtőnél bizony komoly lelki nógatásra lehet nála szükség, erőteljesebb beszólás esetén duzzogás, dac és pityergés jelentkezhet melléktünetként.. Szóban vagy gondolatban, de időnként aggódik, hogy el ne tévedjenek és időben hazaérjenek (végülis a macska már otthon éhes)

Az Oroszlán…Itt is azonnal rajongókat gyűjt, imádja, ha ráfigyelnek, gyorsan megteremti magának a megfelelő közönséget.. Ő a csapat önjelölt Celebje, A Sztár, avagy "fontosságom tudatában". Természetesnek tartja, hogy kiszolgálják pokróccal és ebéddel, és rajongva hallgatják szórakoztató előadását, egyéniségének sziporkáit:-) Természetesen csakis trendi külsőben vesz részt a túrán, ami egyéniségének különlegességét méltóképpen tükrözi:-) Az ő kívánságait nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha valamit csinálni szeretne, azzal illik egyetérteni, és mindenféle ellenvetés megdöbbentő és felháborító számára.. honnan is veszik hozzá a bátorságot?! A túra során felmerülő gyakorlatias megoldást és realitást kívánó kérdésekkel kapcsolatban ne tőle kérjünk ötleteket, pl. szerintetek meg tudjuk-e mászni szemben azt az elég magas dombot?, amit az Oroszlán simán elintézz azzal, hogy "óóó, hát a múltkor ennél kétszer magasabbat másztam meg fele ennyi idő alatt, hol itt a probléma?" Ami vagy igaz..., vagy csak az újabb csodálat érdekében bevetett "felnagyítása" a történteknek. És egyébként pedig ebből a túráról is sokkal cifrább és különlegesebb heppöninget fog később az anekdotáiban faragni. Hiszen amiben Ő részt vesz, az csakis valami különleges, roppant érdekes, páratlan esemény lehet! És akkor is az lesz belőle, ha utólag egy kis költői magasztosítással kell élnie..

A Szűz.. neki van a legtöbb gondja a túra körülményeivel.. sehol egy kézmosási lehetőség, lapuleveles a WC, és ezek után valahogy még ennie is kéne.. sőt még kullancsok és hangyák is vannak... Amúgy se olyan magabiztos, hogy azt az emelkedőt majd meg tudja mászni.. kétségek gyötrik.. (a Kos őrült ötletei, meg a tempója..).

Minden esetleges problémára szeretne előre felkészülni, minden hibalehetőséget előzetesen ki kíván zárni. Ő felkészült: van térképe, evőeszköze (otthoni, tiszta és csak ő használhatja), van nála WC-papír is, bár komolyabb teendőkre ez ügyben nem szánná rá magát az erdőben..

Szívesen vesz részt a túraszervezésben is, mert akkor a számára alapvetően szükséges dolgok biztosan nem felejtődnek el, és egy biztos, ő semmi fontosat nem hagy otthon, indulás előtt többször ellenőrzi a listát..

A Mérleg… A túra remek alkalom a kapcsolatépítésre:-), igazán remek társasági esemény. Ő mindenkivel megpróbál kedves lenni, ismerkedni, és ahol feszültség robbanna kitt, ott igazi béketárgyalóként azonnal felismeri a rá osztott szerepet, személyében az ENSZ kihelyezett megbízottja azonnal akcióba lép.

Ő is figyel a megjelenésére, de abban nem annyira a saját egyénisége, hanem a csapat ízlése tükröződik (előre puhatolózik, h milyen is a megfelelő megjelenés ehhez a társadalmi eseményhez – természetesen mindig van olyan kapcsolata, aki erről megfelelő belső információkkal tud szolgálni). Szervezést is szívesen vállal, ha csevegős-mosolygós-kultúrális programról van szó, a fizikai munkától, cipeléstől, szereléstől, piszkos teendőktől viszont ügyesen távol tartja magát:-)

A Skorpió.. a csapat legszívósabb tagja, ha kell a bozótoson is szó nélkül átkel. A túlélésért bármit..

Csak 1-2 emberrel folytat beszélgetést, a bizalmára a többiek vagy nem értek még meg vagy soha nem is fognak, mert neki ők felületesek és egyszerűek... A madárcsicsergés, szálldosó lepkék és az úszó birkafelhők alatt csakis komoly, mélylélektani beszélgetést kíván folytatni.. a felületes kapcsolatépítéstől rosszul van.. Nagyjából mindenkiről van véleménye: részéről beosztja a Mérleg és az Ikrek csapattársakat a megfelelő helyre.. a Vízöntő meg szimplán maga a káosz...a Bak, meg a Szűz elképesztően kicsinyes.. a Bika meg annyira egyszerű, csak a kajára gondol.. ki is van még?

A túra során néhány jól irányzott beszólással vérig sért néhány csapattársat, de pusztán pedagógiai vagy segítő szándékkal. Született terapeuta: szócsépléssel, jópofizással nem megyünk semmire, szembesülj a tényekkel, amúgy meg van még ennél mélyebb is, én már 2x kezdtem újra 0-ról az életemet (vagy többször..)

A Nyilas.. a csapat szellemi vezetője, az előzetes túratervek ötletgazdája és az ideológiai tartalom szülőatyja! Remekül felkészül, igazi nagyívű terveket állít a csapat elé (ezt főleg a Szűz, a Rák és a Halak érzi így..), látja a célt ott a hegyen túl.. Oda jutunk fel, nézzétek!  Közben ugyan át kell jutni egy szakadékon, meg egy folyón, ami a Nyilast számára vagy meglepetést jelent (ez ott volt a térképen?!), vagy apró és kicsinyes problémának tűnt (ugyan már ez csak egy kis víz.... amíg helyben ki nem derül, hogy valójában milyen erős a folyó sodrása..).

A felszerelés felét amúgy otthon hagyta a nagy tervezgetés közben..

Sebaj, szerencséjére van egy Szűz, meg egy Bak is vele. A Bak – maszekban.. - utána nézett a szükséges kellékeknek (tutira megy, őt nem éri felkészületlenül semmi), a Szűz meg 2x is ellenőrizte a listát, hogy biztosan elhozza magával azt, amit a Bak kért tőle.

És lám így az élet megint a Nyilast igazolja!: soha nincs megoldhatatlan probléma, bízni kell az életben, az optimizmus a kulcsa a sikereinknek!

Aki nem menekül el mellőle időben, annak sok szellemi fejlődésben lehet a túra során része, órákig fogja az észt és okosságokat osztani, természetesen pusztán erkölcsi felelősségtudatból.. A túra végére a kitartóknak komplett világképet sikerül lelki szemük elé varázsolnia.

A Bak.. csak a szükséges felszerelés van nála, felesleges dolgokat nem cipel magával, nem a külsőségek, hanem a célszerűség és a funkció érdekli. Lehet, hogy kopott a cucca, de frankón praktikus, a fene se érti a Mérleg vagy az Oroszlán eleganciáját.. na, majd nézze meg a francos szerkóját, ha kilyukad…

A Bika piknikkosarának tartalma, meg a Rák varrókészlete aztán már végképp túl van a hasznos dolgok listáján.. az rendben van, h enni valamit kell, de hogy valaki komplett ebédet cipeljen egy hegyre magával (desszerttel?!)..

Elégedetten látja a Bika küzdelmeit, amikor a meredeken cipeli felfelé a súlyos kosárkát, és elkönyveli magában, h a Rák is jobban tette volna, ha a varrókészlet helyett túrabakancsot hoz....

Némi összetűzése lehet a Kossal is, mert az meg agyamenten szalad előre, ahelyett, hogy okosan beosztaná az energiáit (és ezzel az övét is veszélyezteti!!), a Vízöntő meg jobban tenné, ha különcködés és spontán ötletek helyett megmaradna az előre eltervezett útvonalon, ahol a Bak pontosan tudja, hogy mikor hová is fognak elérni és milyen nehézségekkel néznek szembe (hiszen ő előre átgondolta..).

Jobban tesszük, ha nem izzasztjuk le az ilyen és hasonló spontán megoldásokkal, hogy. „mi lenne, ha mégse erre mennénk”, „jó tudom, h megbeszéltük, de ehhez most több kedvem lenne” stb…

A Vízöntő.. tulajdonképpen imádná ezt a túrát, ha arra mehetne, amerre kedve szottyan, és nem navalyogna itt ennyi ember..

Ő semminek nem nézett utána, nehogy már előre kovácsolt tervekkel álljon neki egy ilyen kis túrának?! Őrület, hogy egyeseknek ez mekkora előkészületet igényel.. Bezzeg ő amúgy se érne rá ilyenekre, tegnap is éjjel ért haza egy baráti after partiról..

Az élet attól szép, h spontán megéljük azt, amit hoz, és az életművészek nem érnek rá hétköznapi szervezésekkel foglalkozni. carpe diemJ

Ahol lehet kilóg a sorból, alternatív útvonalat keres magának, az előre tervezett út a leguncsibb, a legkönnyebb.. annak meg mi az értelme?! Ahol lehet spontán javaslatot tesz a pionír lehetőségekre, elfogadás híján egyedül vág neki. Amúgy meg neki ne mondja meg senki merre menjen, ő csak maga hajlandó döntéseket hozni maga felett.

Szinte semmit nem hozott magával, tapasztalatai szerint másoknál egy csomó hülyeség szokott lenni, ha mégis kellene valami, akkor a sok hülyeségben biztos megtalálható..  Kivéve az esőkabátot, amiből általában mindenkinek csak egy van, de sebaj, az esőben túrázás sokkal egyedibb élmény tud lenni elázva

A Halak.. a csapat lélekgyógyásza, segítője és lelkésze egyben. Bárkit meghallgat, bármivel fordulhatnak hozzá, szükség esetén órákig csendben fog maradni, csak h a másiknak lehetősége legyen órákig kiönteni a lelkét… Együtt sírunk, együtt nevetünk:-) Love & Peace!

Nem árt, ha a csapat körültekintőbb tagjai azért szemmel tartják, mert a sok hallgatás és ráfigyelés közben mindenhová néz, csak a lába elé nem – rá minden igaz, csak az nem hogy stabilan áll a lábán – a lábkibicsaklás az ő sportja!

Ami elemózsiája van, azt bárkinek odaadja (figyeljünk rá, hogy azért ő is egyen!), megcsodálja a madarakat, virágokat, de leginkább a felhőkre és a kék égre tud rácsodálkozni..és halkan dudorászik. Ábrándos lelkétől ne várjon tőle senki gyors és impulzív reakciót vagy helyzetmegoldást, meg a kihívást rejtő meredély meghódítását. Ő oda megy, ahová viszik, távol áll tőle a „de már pedig nekem ez nem jó” kinyilatkoztatása.

*******

Rövid eszmefuttatás a születésnap zodiákus jelének súlyáról


Íme egy horoszkóp.

Az egyszerűbb megértés kedvéért, a zodiákus jelek szimbólumainak a bárki által jól felismerhető alakokat választottam – bár az asztrológusok ritkán használják ezeket. Sajnos a körön belül elhelyezkedő bolygó szimbólumoknak nincs ennél közismertebb változata, de itt most ebbe a kérdésbe ne is bonyolódjunk bele. Jelenleg nem erről szeretnék írni.

Egy pillanatra nézzünk rá az ábrára úgy, mintha egy kör alakú teret látnánk, ahol ezek a bizonyos szimbólumok úgy állnak, mint egy színdarabban a szereplők.

A körben való helyzetük, egymással való kapcsolatuk jellege legyen most a fő szempont (aki analógiát vél felfedezni a családállítással, az jó úton jár..).

Ha ezt egy dinamikus térnek fogjuk fel, akkor elképzelhetjük, hogy akik egymással szemben helyezkednek el, azok mondjuk „farkas szemet néznek egymással”. Vannak, akik együtt ácsorognak, és vannak, akik egy kellemes „társasági beszélgetés” beállásban képviseltetik magukat azokhoz képest, akikkel kapcsolatban vannak, és vannak olyanok, akik pozíciója derékszöget zár be. Anélkül, hogy itt most fényszögekről és egyéb szakmai fogalmakról beszélnénk, ezek alapján, talán minden asztrológiai képzettségtől mentes szemlélettel is követhető a „színpadon” valamiféle helyzet, akár cselekmény.

És most nézzünk erre a térre úgy, mint egy személyiség belső világára. Mintha bebújnánk a bőr alá, és valahol legbelül egyszer csak egy ilyen felállásra látnánk rá…

Rögtön látszik, hogy itt vannak dominánsabb szereplők, mert vagy többen állnak együtt, vagy szemben állnak egymással, szinte szúrja a szemet a feszültségük…(A könnyebb követhetőség kedvéért néhányat be is karikáztam)

Engem elsőre mindig a fő felállás érdekel: kik itt a főszereplők, milyen viszonyban vannak, milyen karakter, milyen célok jellemzőek rájuk, a színpad/az élet mely területét birtokolja egyik vagy másik…  

Már elsőre látszik, hogy nagyjából hány dominánsabb szereplő is van jelen.. Mert, hogy több van, azt nyilvánvalóan láthatjuk.

A pszichoterápiával egyetértve azt mondanám, hogy általában úgy 4-5  dominánsabb szereplő ismerhető meg ebből a személyiségtérképből, viszonyaikkal együtt. Pszichoterápiás imaginációval együtt dolgozva, ezen szereplőknek előbb-utóbb valamilyen rájuk nagyon jellemző módon be is mutatkoznak. Csak idő és kellő munka kérdése.  

A bolygók a belső szereplők szimbólumai, gyakorlatilag egy személyiségtérképet rajzolnak elénk. Ha elég tudással rendelkezünk és elég képzelő erőnk van, hogy beleéljük magunkat a tér dinamikájába, akkor megnézhetjük a történetet egyben is, de akár külön-külön a főszereplők szemszögéből is ránézhetünk a felállásra.

A sok szereplő között valahol ott áll a Nap, a Hold, az Aszcendens, a születési uralkodó is. De nyilvánvalóan nincsenek egyedül a térben… Sőt, néha nem is ők tűnnek a leghangsúlyosabbnak! Fontosságuk, súlyuk néha komoly megfontolás tárgyát képezi még egy „szakállas” asztrológus számára is.  Vannak ugyan szakmai szabályok.. de a tapasztalat, és a klienssel való közös munka legalább annyit segít ennek eldöntésében.

Térjünk vissza a Napra, mert annak szerepéről szeretnék valójában most röviden írni. Nagyon sokszor találkozok azzal a felfogással, hogy „ő az X jelben született, tehát ilyen és olyan…”. Az X jelben születetett jelen esetben annyit tesz, hogy melyik jelben állt éppen a Nap, amikor született, egyszerűen szólva Halak vagy Bika vagy Ikrek stb. az illető. Ezt így nagyjából kategorikusan kijelentve. A kijelentés igaz, de vajon mennyit ér…?

Mindenkinél más a mértéke.

Ha a Nap által jelzett szereplő erős, akkor sok mindent igaznak fog találni a szülött az adott zodiákus jelről szóló általános ismeretekből. Ám ha a Nap helyzete gyengébb….vagy valaki szemben áll vele a tér mások oldalán…vagy vannak „szövetségbe csoportosulók” valahol egy másik jelben, akkor már messze cizelláltabb a kép, néha igencsak bonyolult. Ezt gondolom nem is kell tovább magyarázni – látva itt néhány példának szolgáló személyiségtérképet.

Ha valaki elolvassa a születésnapjának megfelelő zodiákus jelről szóló leírást, az egyetértés mértéke jelzi, hogy mennyire erős szereplő lehet a személyiségében a Nap által felrajzolt személyiségrész. Ha nem találja magára illőnek az olvasottakat.., akkor biztosan tudhatja, hogy vannak jelentős hatalommal rendelkező, más karakterrel bíró belső szereplői. Hogy kik? Ezt egy horoszkóp az értő szemek számára részletesen elmeséli. Szinte mindenkiről mindent megtudhatunk. Sokszor akár még a szereplők múltjáról is rendelkezünk információkkal.

Bízom benne, hogy eddig azért nem túl bonyolult a gondolatmenetem. Ha a legegyszerűbb magyarázatot választanám, azt mondanám, hogy ha a Nap jele elég lenne egy személyiség felrajzolásához, akkor lenne 7 milliárd ember a Földön, akik 12 féleképpen élnének, viselkednének, gondolkodnának, döntenének stb, stb. Hiszen 12 zodiákus jelet, azaz 12 alap archetípust tartunk számon az asztrológiában. Az igazat megvallva, szerintem elég unalmas lenne.. de az biztos, hogy abban az esetben az asztrológiának semmi értelme nem lenne.

Ellenben, ha azt tapasztaljuk akár hétköznapi emberként, hogy itt van egy regimentnyi ember körülöttünk, de mégsem pont olyan senki, mint mi… akkor levonhatjuk a következtetést, hogy mindannyian mások vagyunk. Egyszerű logika, ugye? Nos, a horoszkópok valóban teljesen egyéniek, több millió horoszkóp között sem találni két egyformát (erre statisztika módszerrel már kísérletezgetések is folytak, a lehetséges kombinációk generálásával)! Valóban olyanok, mint egy ujjlenyomat. Pontosabb ugye nem a horoszkópok egyediek ennyire.. hanem mi Emberek.

Egy asztrológiával mélyebben foglalkozó ember, nem tehet róla…. de ha valaki születési zodiákus jelét megtudja (magyarán a születésnapját), azonnal összeveti azzal, amit kívülről lát.

Öltözködésünk, viselkedésünk, arcformánk, testfelépítésünk, reakcióink, hajunk stb, mind árulkodnak arról, hogy milyen belső szereplők dominálnak odabent. Még gyakorló asztrológusként is élvezetes „játék” ránézés alapján tippelni dolgokat, majd leellenőrizni azt a horoszkópban. Meglepő és roppant tanulságos.

Ezért fordul elő az, hogy valakire azt mondja egy asztrológiához valamennyire értő ember, hogy hát… „na ő,.. nagyon Skorpió”… mire az illető megjegyzi, „de hát én Szűz vagyok…”.

Igaz. De vajon „mennyire”?

***********************************

További fejlődési lehetőségek